Şans eseri gördüm tartışmayı atlayayım dedim.
fifa yokken sensible soccer yada striker gibi oyunlarımız vardır. lother matheus futbol fln vardı
hatta addias futbol vardı komodorda fln :) bunlarla büyüdük yani.
Ama fifa geldiği zaman olay değişti. nekadar fifa 96da kalecinin elinde ki topu alıp gol atabiliyor olsan da resmen bir devrimdi yani futbol oyununda.
2003-4 e kadar fifa ile devam ettim.Bu aralar neler görmedik ki.Taa ki universite arkadaşlarla ps kafeye gitmeye başlayıncaya kadar.
pes6 inanılamz bir oyundu yahu. o dönemki fifayla çok açıkçası kıyas bile edilemez. fifada ara pası atarsınız adam hareklendiğinda kıcından jet ucagı ateşi çıkarırdı fln böyle saçma salak bir oyun olmustu açıkçası.
pes 2008 tam bir rezalet idi. hem onlineı hemde oyun motoru. Top fiziği bozulmuştu birkere.
herneyse geçen sene pes ile fifa yaklaştılar birbirlerine.
Bu sene iki oyunuda oynama imkanı buldum uzun uzun.
Fifa kesinlikle oyun atmosferi olarak daha gerçekçi. Örneğin peste pası atmış adama taban gir adam yerlerde sürünsün hakem durdurup faul vermiyor farkında bile değil. Ama fifada oyun durunca o oyuncuya kartı vermesi çok hoş. pes6dada böyleydi.
Sonuç olarak Fifa oyun içi atmosfer açısından daha iyi ama futbol simülasyonu olarak pes 2011 benim fikrimce çok çok daha iyi. dediğim gibi iki oyununda demosunu oynadım. Fifayı orjinal almadım ama pesi dün çıktığı gün gittim aldım ve demodaki hatalarında kapatılmasıyla mükemmel bir oyun olmuş.
Oyun içindeki mücadele taktik anlayış çok çok iyi.
PEsdeki olan taktik olayları fifa hiç bir zaman olmadı örneğin. ARkadaş şu tuşa basınca adam kaçıyor demiş örneğin fifa. PEste öyle birşey olması oyunun gerçekçiliğini bozar.
Örneğin top xavideyse messi uygun anda defans arkasına deparını atar zaten. Bunu sizin yönlendirmeniz simülasyon oyun anlayışına ters.
peste her adam adamını çok iyi tutamaz. ZAten bu şekilde olması lazım. Puyolun markingi vardır adama kitlerseniz herif işi gücü bırakır peşinden gider ama önder turacıyla bunu yapamazsınız.
Gerarrdın takımı yönlendirme kabiliyeti vardır. top gerarddayken oyuncular bambaşka yerlere kaçarlar, ara pası deneme girişimlerinde bulunurlar ama top selçuktayda oyuncularda çok fazla hareketlenmez çünkü selçukun kabliyietini bilirler.
DEfansa luganoyu koyarsanız defansda lider kişiliğe sahip olduğu için defans çizgiyi daha iyi kontrol eder. daha çabuk ofsayt taktiği uygular daha az hata yapar bu tür toplu hareketlerinde.
oyuncu kartları oynanabilirlikte bir devrim oldu. bunun dışında oyuncu özelliklerinden bahsetmeye gerek yok herhalde.
pes simülasyon oynamak isteyen biri için benim fikrimce çok daha uygun bir oyun. ne odun seviyorum ne robot seviyorum fln resmern çocuk ağızı olmuş bu laflar biraz.