İlk önce bu karşılaştırmayı yapmak için futboldan anlamak lazım bazı insanlara gerçek futbol hissi hitap ederken bazılarına görsellik hitap eder bu iki oyunun farkı budur bence.Pes görselliğe önem vermiş ve bunda abartıp gereksiz kafalar toplar vs. yapmışlar.Oynanış bakımından Fifa'ya benzemeye kalkmışlar ama olmamış top fiziği şut saçmalığı bakımından hatta ikili mücadelelerde taklalar gibi abartılı durumlarda var.ama Pes'de bazı özellikler oyuncuya hitap ediyor mesela BAL modunda ki takım konuşmaları gibi bir çok şey.Fifa'ya gelecek olursak Hayatımda oynadığım gerçek futbol hissi veren tek oyundur sanki oynamıyorumda Televizyondan maç izliyorum Türkçe anonslar seyircilerin ıslıkları gibi bir çok maç içi güzel olay,spikeri söylemiyorum bile,ama gelgelelim modlara manager mod moduna fazla önem vermemişlerki erken emeklilikler düşük ücretler gibi kötü diyebileceğim özellikler var Be A Pro modunda aslında çok güzel özellikler var ama orada da Ş.ligi ve A.liginin olmaması büyük bir eksiklik.Bazı arkadaşlar Lisanslar düzeltilebilir onları saymıyorum gibi cümleler kurmuşlar bu oyunlar yamalı çıkmıyor sonuçta biz burada karşılaştırma yapıyorsak Orjinal halleriyle karşılaştırmalıyız.bu konuda da Fifanın ezici üstünlüğünü herkes biliyor zaten.Özet geçecek olursak en çok karşılıklı maçlarda Fifayı oynayacağım ama Be a pro manager mode'u da es geçmeyeceğim,Pesi ise Become a Legend için oynacağım tabi master ligide es geçmem.
gelelim bu karşılaştırmanın sorusuna pes mi fifa mı kesin bir şey istiyorsanız ben Fifa diyorum çünkü gerçekçilik hissi ve oynanabilirlik görsellikten çok daha önemli bir Futbol Sever olarak.