Bazen kazık kadar adam ne işim var böyle meselelerle diye kendime soruyorum. Fakat söz konusu olan futbol tutkusu ve sanal gerçeklikteki haz olunca yaşın da, itibarın da önemi kalmıyor. Bu yüzden ben bile bunun farkındayken genç arkadaşların birbirine daha saygılı olmasını bekliyorum. Ve şunu diyorum:
1. PES ve FIFA, GS & FB gibi bir karşıtlık değildir. İkisi de sevilebilir, ikisi de tutulabilir.
2. PES'ten FIFA'ya geçmek kimseye ihanet değildir.
3. Futbol anlayışınızı ya da oyun tecrübenizi yarıştırıyor olsanız bile iki oyunun da gerçek olmadığını unutmayın.
4. Kendi gerçekliğimizi yaşayabildiğimiz bu gibi oyunlara ayırdığımız vakit zevk almak içindir ikileme düşüp gerilmek çok saçma olur.
5. Bunun yerine futbol kurgularımızı tartışalım, hangi adamın Overall'ı düştüğü halde CM'de daha iyi oynadığını, hangi adamın AMF' de iyi pas yaptığını, 3-5-2'leri 4-3-3'leri , kanat akınlarını, organize ceza sahası çevresi baskılarını vs. :)
6. Futboldan herkesin beklentisi farklı olabilir, ben artık FIFA'yı daha çok sevmeme rağmen yine de arada bir PES 2011'in demosunu anlamaya çalışıyorum. Anlamaya çalışmak ve anlamadığınız zaman yine de bir taraf olmak içgüdüsü bizi böyle satırlarca oyalar.
Futboldan zevk almaya ve bu zevki paylaşmaya çalışın, kendinizi de başkalarını da kategorizde etmeyin der selam ederim :)
Hay ağzına sağlık be abicim ne güzel anlatmışsın.
Benimde yaşım 30 aslında gençler diye bilir ki bu fosiller forumdan çıksa da bizde kafamıza göre takılsak. Ama benimde futbol oyunu tutkum konami’nin ps1'e çıkarttığı goal strom 97 oyunu ile başladı oyunu ilk gördüğümden itibaren aşık oldum ve makineyi almaya karar verdim. Bu oyundan sonra bir çok winning eleven serileri oynadım. Futbol oyunu aşkımı her sene depreştiren oyunu hep konami çıkartmıştır. Ama Pes 2009 ve pes 2010 beklentilerimi hiçbir zaman tamamıyla karşılayamadı. Özellikle online sistemdeki laglar yetmezmiş gibi oyuncuların yatığı hileler ve konami’nin bu işe hiçbir çözüm üretememesi (mail ile bildirmeme rağmen) insanda ne futbol aşkı nede oyun zevki bıraktı. Bunun yanı sıra fifa’nın artık pc’ye hiç önem vermemesi sebebiyle pes mecburen almak zorunda kaldığım bir oyuna dönüştü.
Gelelim bu seneye ve Konami’nin verdiği vaatlere Pes özellikle oynanabilirliğin tamamen değişeceğini,360 derece dribling,pas ve sut özelliğin oyuna ekleneceğini,1000 tane yeni animasyonun oyuna ekleneceği ve master ligin online olarak oynanabileceğini söyledi. Öncellikle şunu söylemek isterim ki ilk olarak pes’in demosunu indirdim ve siteye bazı yorumlarımı ekledim. Pes’in gerçekten çok gerçekçi bir oyun olduğunu, artık bireysel oyundan çok takım oyunu içerikli oyun olduğunu belirtmiştim. Oyunu oynadıkça sevmeye başladım daha sonra süre uzatım demosunu yükleyip gerçek 90 dakika maçlara yaptım ama +1000 bırakın +100 animasyon bile göremedim. Oyun çıkmadan önce siteyede oyunda olmasını istediğiniz şeyler bölümüne görüşlerimi yazmıştım özellikle oyunun zevkli olması için animasyonların önemli olduğunu söylemiştim ama gördüm ki pes 2011 bu konuda yetersiz kalmış. Neye göre yetersiz kalmış derseniz fifa 2011’e göre kalmış çünkü fifa 2011 demosunu bilgisayarıma indirdikten sonra gördüm ki eğer biri animasyonun dibine vurmuşsa o kesinlikle ea’dır.
Personlity+ Özelliğinin sadece ps3’e ekleneceğini okumuştum fakat maça başladığımda oyuncuların duruşları,koşmaları,çalım hareketleri gerçeğe çok yakın bence. Kıyısından da olsa personolity+ özelliği pc platformuna da yansımış bence.
Maça başlamadan önceki arena modu o kadar güzel gibi anlatmak yetmez, bence görmek lazım.
C.ronaldo ile çıktığımız arena modunda sadece ona has güzel hareketler yapabiliyor, top sektirebiliyor, sektirdiğimiz topu havaya dikebiliyor gelişine şutumuzu çekebiliyoruz.
Tabiî ki bu hareketleri saha içinde de rahatlıkla yapabildiğimizi söylemek gerekir.
Kardeşimle oynadığım bir maçta Ronaldo ile sırtım rakibe dönükken topu ayağımda sektirdikten sonra rakibin üstünden önüme aldım gelişine vurduğum top şans eseri gol oldu verdiği hazzı anlatmaya kelimeler yetmez.
Gelelim maç enstantanelerine maçın her anı animasyonu dolu ikili mücadeleler,omuz koymalar,itişip kakışma,kafa toplarına çıkma,topun hakeme çarpması,yada çarpmaması için eğilip yada bacaklarını açması, hakemin pozisyon geçtikten sonra kart göstermesi,oyuncuların sakatlanmaları,hakeme itirazları, oyuncu pozisyona göre vuruş yapması yeri geliyor zamanında ibrahimovic havadan gelen topa topuğunun altıyla vurup gol atmıştı az kaldı higuen ile atıyordum Top tam taca çıkarken kayıp almak. Oyuncunun ayağına top isterken ellerini birbirine vurması. Kendi sevincinizi kendiniz yapmanız ve şimdi aklıma gelmeyen bir çok animasyon. Her oyuncunun kendine has hareketlerini saymıyorum bile.
Yani lafın kısası rahatlıkla şunu söyleyebilirim ki fifa bu sene benim en çok sevdiğim oyuna bayağı bir fark atmış :(
Üstelik ea’nın serverlarının akıcı olduğunu bilmeyende yoktur ben en son nfs shift oynamıştım hiç takılma yoktu ayrıca oyunun lan desteği de olacak. Üstelik 11'e 11 maç yapmakta mümkün olacak.
Ben peste bırakın 11'e 11 maç yapmayı 1'e 1 gültepe çeliktepe arası arkadaşımla lagsız maç bile yapamıyorum. Üstelik net hızlarımızda 8 mb’e kadar.
Ben bu sene fifa almamak için hiçbir sebep göremiyorum.
Herkese de şiddetle tavsiye ediyorum
İyi günler iyi oyunlar.