tracymusty senden ricam yazılanları ingilizceye çevirip konamiye gönderebilirmisin belki bizimde oyunun güzelleşmesi için bir katkımız olur. Tabi sen lisanı münasip bir şekilde izah edersin :)
Maç esnasında seyircilerin seyirciyle alakası yok insan adam gibi bir kaç taraftar yapar hepsi robot gibi bench yok ısınan oyuncular yok teknik hoca yok sanki oyun sadece 22 kişiden oluşuyor, oyuncular sahaya çıkmadan tünelden geçiyor bitti bu mudur yani, örnek vereyim nba 2k10 oyunda yok yok ya parkeyi silen çalışanlar bile var adam smaç vuruyor hızını alamayınca temizlikçiye falan çarpıyor maskotlar var ağız mimik hareketleri var seyirciler var ayrıca seyircilerin bir kısmı stat da hareket halinde arada gidip bir şeyler alıyorlar, ne bileyim koç var bench var olması gerekende bu yani adamlar ağızları kapalı hiç konuşmaz mı bunlar diye sorası geliyor insanın. Artık oyunlar gerçekçiliği bu kadar zorlamışken şu oyuna 10 numara demek ne kadar doğru bilemiyorum yani oyuncuların hareketlerinde bir estetiklik yok oyunda mantık şu pas ver pas ver messi ye ver yada Ronaldo ya ver onu nasıl olsa bir şekilde atar gölü futbol bumudur yani mademki bu oyun 1 numara o zaman bu basitlikten çıkıp oyunu artık bir nba 2k10 gerçekçiliğine sokması gerekir kaldı ki oyunu insanlar eğlenmek içinde oynuyor sadece maç kazanmak için değil şu oyunda beni eğlendirecek bir olay var mı varsa yoksa milleti hırs küpü yapacak ve sinirini bozacak şeyler .İnsanın futbol sevgisini köreltmek üzere yapılmış sanki ne biliyim mesela dortmund sahasında var bildiğim kadarıyla kalenin arkasına top seyirciye gitmesin diye fileler var mesela bunu yap adam gördüğünde aaa ne güzel olmuş desin, ne biliyim bench yap oyuncular ısınısın, teknik hoca taktik versin oda oyunun içinde olsun animasyon halinde değil maça bir atmosfer kat ne bilim seyirci arada bir konfeti atsın oyuncuya tezahürat etsin takımı desteklesin ama öle saçma sapan şekilde değil belirgin bir şekilde mesela 2k10 örnek vereyim takım gerideyken defans diye bağırıyorlar air ball olunca bağırıyorlar seyircide oyunun içinde olsun yani maksat atmosfer yaratıp maç havası vermek mesela sakatlık anında sağlık arabası sahaya girip oyuncuyu alsın. Bazen teknik hoca oyuncuyu çağırıp yanına taktik versin maç durunca kamera oraya kaysın yine oyun devam ederken arkada bir pozisyonundan sonra tartışma çıktı hakem oyunu durdursun oyuncuları ayırsın ama bu video halinde değil normal şeçili camera modunda olsun. Mesela top toplayıcı olsun yok mu futbolda bunlar var yada oyuncu top toplayıcının olmadığı bölümde koşsun topu kendi alsın koymuş kale içine suyu o suyu niye koydun be mübarek adam içmeyecekse, havlu koy oraya adam arada eldivenini silsin anca görüntü, oyun içinde yaptığı tek animasyon topu önüme at işareti başkada bir cacık yok bumudur senin animasyonun korner kullanacak mesela bazı takımlar taktik amaçlı elini falan kaldırıyor nereye atacağını belirtiyor nerde yok oynanabilirliği güzelleştireceklerine animasyonlara ve bu eklentilere önem versinler bence oyuncu bunu arar oyunda şimdi bu kadar animasyondan millet sıkılır diye düşünenler olabilir millet alışmış tabi hemen oynayıp yeneyim çıkayım diye estetiğe önem veren yok. Bir önemli olayda onu da artık lisans sorunumu yoksa bilerek mi yapmıyorlar anlamadım şampiyonlar ligi veya herhangi bir ligi arkadaşınla yada kardeşinle 2 kişi oynayamaman. Böyle bir şey olabilir mi ya ben orijinal oyun almışım arkadaşımla şampiyonlar ligi oynamak istiyorum ama oynayamıyorum. Fifa’yı sevmem ama en azından tüm ligleri ve kupaları 2 kişi oynayabiliyorsun. Kalecileri 2009’a göre düzeltmişler ama halen abuk subuk goller yiyorlar bunun yanı sıra kalecinin yan topta özellikle kornerle de çıkıp da rahatça bir top aldığını göremedim. Ayrıca ceza sahası içinde kalecinin dokunulmazlığı var arkadaş millet üst üste çıkıyor hiç mi kaleciye faul çalınmaz 1 yıldır oynuyorum hiç şahit olmadım. Tabi birde ceza sahasının dışına kaleciyi açtığında top havadayken gidip anlaşılmaz bir şekilde yerden kayıyor sonrası malüm. Bunlar ufak ama çok önemli detaylar. Zaten spikerleri bilmeyenler yoktur anlatmaya gerek yok oyuncuları maç havasına sokmak istiyorlarsa nba 2k10 daki spikerleri iyice bir dinlesinler yapılan güzel hareketlere nasıl tepki gösteriyorlar. Özellikle alley oop yapıldığındaki tepkiyi dinletsinler böylece spikerlerinin ne kadar duygusuz maç anlattığını anlarlar zaten. Defans oyuncuları üstüne gelen rakiplerde tutmakta çok zorlanıyor özelliklede messi,Ronaldo gibi oyuncular tutulamıyor gibi bir şey yine nba2k10 şöyle bir şey var bir tuşla karşındaki rakip oyuncuya kilitlenebiliyorsun bu tuş sizin rakibi tutmanızı %50 oranında kolaylaştırabiliyor en azından yanından çok rahat geçemiyor geçse de yeteneklerini konuşturarak geçmesi gerekiyor. Bakıyorum defan oyuncularına senelerden beri oyuncuyu L1+X tuşuyla pres yapma tuşu ve kaymak dışında hiç bir durdurma olanağın yok. Bence defans olayı bu oyuncuya kilitlenme olayı yapılırsa çok daha rahat olur böylece bireysel oyunun önü kesilir diye düşünüyorum.
Yine defans oyuncuları için bir eksi topu kaleciye attıktan sonra yanlara doğru açılmamaları oldukları yerde kalıyorlar bu sebepten top kaptırma olayları çok oluyor. Bir sorunda pres olayında var ikili pres yapıyorsun rakibe adam nereye dönse ikisi birden aynı yere dönüyor. Sanki rakibin arkasına kemik takmışlar birisi arkadan koşarken birisi neden önünü kapatmıyor anlamak güç sonra diğer tarafta haliyle boş kalan rakip oyuncuya top atılır ve gol.
Gelelim orta saha oyuncularına orta saha oyuncuların bence forvetten daha hareketli ve dinamik olması gerekiyor özellikle top kapma ve dağıtma ve uzun pas konusunda pes 2010’a bakıldığında dünyaın en iyisi orta saha oyuncularında xavi, iniesta,gerard lampard gibi oyuncuların araya böyle bir top atmalarına imkan yok top genelde rakip kanat oyuncularına takılıyor, çünkü top aslında araya atılmıyor ki sadece düz bir çizgi üzerinde gidiyor top haliyle de rakip kanat oyuncusuna takılıp kalıyor. Ara pastan kasıt ileri pasmıdır, yoksa rakibin sağından veya solundan araya atılan pasmıdır öncelikle konami’nin bunu anlaması lazım
Yalnız tam burada konaminin hakkını yemeyelim eee kanat oyuncuları çapraz koşu yapmıyor ki topu araya atsan ne olacak. Evet oyunculara dikkat ettim hep diklemesine koşuyorlar bu sözün sağlaması olarak bir çok kişinin messi’ ile topu aldığı yerin genelde taç çizgisi olduğunu ve daha sonra sıfıra inip ya çalım yada ibraya pas verdiğini söylemem yetecektir herhalde.
PES 2011’e koyacaklarını söyledikleri pas seviyesini gösteren barın paslaşmaların daha gerçeğe yakın olmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum çünkü diğer türlü paslaşmalar oyunu çok basit gösteriyor sonuçta pas atarken oyuncunun topun şiddetini kendi belirlemeli diye düşünüyorum.
Bunun yanı sıra top isteyen forvetlerin yanı sıra orta saha oyuncularında top alışverişinde topu nereye atacağına dair el kol işaretlerinde bulunması gerekir. Bunun yanı sıra ikili mücadelelerde formadan çekme var fakat çekmenin etkisiyle oyuncu sendelemeli, oyuncunun karakterine göre ciddi tepki göstermeli yada sırt üstü düşmeli bunlar yok. Burada maksat oyuna zevk katmak.
Forvetlere gelince şut çekerken oyuncunun gol atması bence biraz daha zor olmalı örnek verirsek ibrahimoviç ile topa vururken tek basımlık hamlede bile topu köşeye rahatça gönderebiliyor aslında kısa seviyelerdeki tuşa basmalarda top daha yavaş gitmeli gol olmamalı daha uzun en azından orta seviyeye kadar şut barı doldurulduğunda ancak gol olabilmeli hem bu arada kısa basım yerine ortaya kadar basana kadar defansında forvete yetişmesi daha kolay olur ve böylece kolay gol atılmaz diye düşünüyorum. Bunun yanı sıra forvetlerin ve kanat oyuncuların genel özelliği araya kaçma özellikleridir. Konami’nin bunu bariz hissettirmesi gerekli oyuncular sanki araya kaçıyor gibi ama bu çok hissedilir derecede değil bunu yanı sıra daha önce bahsettiğimiz gibi topu forvete taşıyan oyuncunun da yine rakip savunmanın solundan veya sağından atması gerekiyor. Kanat oyuncularının en çok kullandığı seçim olarak rakibin sağından atıp solundan geçmek yine buda oyunda yok bunu mutlaka olması gerekir maça ciddi zevk katacaktır. Bir önemli olayda penaltı atışlarında aşırtma penaltı atılabilmeli bu da çok güzel olur diye düşünüyorum. Ayrıca hangi camera modu seçili olursa olsun penaltı atışları sırasında görüntü direk karşıdan verilmeli camera tüm ceza sahası ve ceza sahası dışındaki oyuncuları ve hakemi görecek şekilde olmalı. Hakemler oyunda devamlılık kuralını biraz daha esnetmeli bence genelde oyunu faul ile durduruyorlar topun atak yapan takıma geçmesi halinde genelde devamlılık kuralı devam etmeli ve bu kural yukarı soldaki işaretle değil direk hakemin ellerini yukarıya kaldırmasıyla gösterilmeli bence sonuçta sürekli faul düdüğüyle kesilen maçlar pekte zevk vermez. Bu arada çoğu zaman oyuncuların eline top çarpıyor ama hakemlerin hiç düdük çaldığını görmedim bu detaylar oyunu gerçekçilikten uzaklaştırıyor.
Oyuna şu animasyonda eklenebilir mesela diyelim ki oyuncu şahsi davrandı yanında arkadaşı var kaleye vurdu diğer arkadaş tepki göstermeli yada yanlış yere top atıldı buraya neden atmadın der gibi işarette bulunmalı bence.
Son olarak ta online sistemde arkadaşlarımızla online lig veya master lig takımlarımızla yine lig oynayabilmeliyiz