''Kazanmak için oynayacağız''
Fenerbahçe Teknik Direktörü Christoph Daum, Trabzonspor'la yapacakları kupa finalini yorumlarken, "Futbolcularıma güveniyorum, çok iyi hazırlandık" dedi..

Şanlıurfa GAP Arena Stadı'nda yarın oynanacak 48'inci Ziraat Türkiye Kupası finali öncesi Fenerbahçe Teknik Direktörü Christoph Daum, Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş'le birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.
“Öncelikle bizi burada sevgi ve saygıyla karşılayan Şanlıurfa halkına selamlarımı iletiyor, ilgileri için teşekkür ediyorum. Umarım Trabzonspor’la birlikte güzel bir kupa finali yaşarız. Bu final, Şanlıurfa ve bu bölgenin ne kadar güzel geliştiğini gösteriyor.. Futbol için yarın bir bayram günü. İki takım da buraya kazanmak için geldi. Biz de kazanmak için oynayacağız.”
“Final maçları her zaman açık geçer. Küçük detaylar ve ayrıntılar maçı belirler. Biz iyi hazırlandık ve umarım kazanan taraf da biz olacağız. Bu kupayı kaldırmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Umarım uzun zaman hatırlanacak güzel bir maç olur. Bu yöre için güzel bir hatıra olarak da kalır. Biz Fenerbahçe olarak, finalin burada olmasından gurur duyuyoruz.”
“Benim için önemli olan bu maça yüzde yüz konsantre olmak. Bundan sonra ne olur düşünmek istemiyorum. Sadece bir sonraki maçı düşünmek prensibimiz durumunda. Daha sonraki maçı düşünemezsiniz. Şuan önemli olan bu maçta ne sonuç alacağımız.”
Daum ayrıca “Baskı bizi daha iyi yapıyor” açıklamasının bu maç öncesinde değerlendirilmesi istendiği soruya;
“En iyi sonuç finali kazanmaktır. Ben futbolcularıma güveniyorum. Umarım bizim için çok güzel bir maç geçer. Daha önceki derbilerde gücümüzü gösterdik, umarım Trabzonspor karşısında da bu gücümüzü gösterebiliriz” yanıtını verdi.
“Kim kaybederse kaybetsin kazananı kupa törenine alkışlarla gönderir mi?” sorusunu ise Alman teknik adam;
“Türk futbolunda gördüğüm şey şu; oyuncular arasında, saygı ve sevgi çerçevesinde çok iyi bir arkadaşlık var. Tabii herkes kazanmak ister. Ama futbolcular arasında güzel bir dostluk görüyorum. Bu düşünce teknik heyetler için de geçerli. Biz, Trabzonspor kazanırsa tebrik edeceğiz. Onlar da bizi tebrik edecektir kazanırsak. Hoca olarak bunu söyleyebilirim. Bu tür şeyleri hoş görüyorum. Fair play adına yapılacak şeyleri de her zaman yapmaya hazırız. Bunu maçtan sonra da yaparız. Kazanan Türk futbolu olsun” şeklinde yanıtladı.
Gündüz maçı oynayacak olmalarını da değerlendiren Daum bu konu hakkında ise “Akşam maçları her zaman daha zevkli olur. Taraftar için bu durum tabii değişmeyebilir. Ancak ışık yetersiz ve maç erken saatte oynanacak. Yine de şartlar ne olursa olsun iki takım da elinden gelen her şeyi yapacaktır” dedi.
Daum sakatlardaki son durum hakkında ise “Maç bugün oynanmış olsa Santos oynayamazdı. Yarın ne olacağı ise henüz belli değil” diye konuştu.
''Bizim için çok daha önemli..''
Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, kupanın kendileri açısından daha önemli olduğunu belirtirken, "Başarılı olmak zorundayız" dedi..

Şanlıurfa GAP Arena Stadı'nda yarın oynanacak 48'inci Ziraat Türkiye Kupası finali öncesi Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, Fenerbahçe Teknik Direktörü Christoph Daum'la birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.
İlk defa Fenerbahçe ile finalde karşılaşıyoruz. İki takım arasında ezeli rekabet var. Trabzonspor şampiyonluğa oynadığı her dönem rakibi Fenerbahçe olmuştur. Bazen onlar bazen biz kazandık. Yine öyle olacak. Maçın güzel geçmesini diliyorum ve kazanmak istiyoruz. Kupada sayısal fazlalığımız var ama ligde başarısızlığımız bulunamkta. 7 olan kupa sayımızı 8 yapmak istiyoruz. Geldiğimiz güzel kente, medeniyetlerin kurulduğu kentte futbolun sevdirilibilmesi için iyi bir maç olut. Biz takım olarak daha çok kupa maçına önem verdiğimizi söylemiştik. Fenerbahçe için ise uzun yıllar kazanılamayan kupa olması önemi artırıyor. Fenerbahçe ise hem lig hem kupada oynuyor bu onlar için zor oluyordur. Bizim tek hedefimiz olduğundan daha aç, daha istekli olarak oynayacağımızı düşünüyorum. İki takım arasında tüm maçlarda koşullar ne olursa olsun güzel maçlar oynanmıştır. Kazanan bir takım olacakltır. İlk önce kazananın biz ve dostluk olması dileğiyle. Sayın Daum'a da hoşgeldin diyorum, başarılar diliyorum.
-"BİZİM İÇİN ÇOK DAHA ÖNEMLİ"-
Trabzonspor olarak iki kulvarın birinde varız. Burada başarılı olmak zorundayız. Fenerbahçe ise iki kulvarın ikisinde de var. Şampiyonlar Ligi'ne gitmeyi de garantiledi, o açıdan rahatlığı var. Biz futbolmuza bakarız. Kupayı kazandığımız veya kazanamadığımız zaman oynayacağımız eleme sayısı değişecek. Kazanırsak bir, kaybedersek üç eleme oynayacağız. Dediğim gibi bizim için çok daha önemli. Ama önemli olmak değil, oynamak daha önemli. Fenerbahçe için Şampiyonlar Ligi garanti önemli ama direk gitme açısından birinci olması gerekiyor. Bizim için kupa ne kadar önemliyse Fenerbahçe için şampiyonluk çok önemli. Biz 7 kupayı 8 yapmak istiyoruz. Fenerbahçe uzun süren özlemini dindirmek istiyor. Zor ve beklentisi büyük bir maç. Farklı ve güzel bir yerdeyiz. Bu güzellikleri göreceğiz, futbolu sevdireceğiz
-"YARIŞMA SAHADA KALACAK"-
Dostluğu, başarıyı öne çıkarmak çok önemli. Yarışma sahada kalacak. Saha dışında yaşanacaklar çok önemli. Büyük takımların daha fazla buralarda maç oynaması lazım. Diyarbakır'da Van'da da oynanmalı. Biz şehir olarak karşı değiliz. Futbol takımlarının buraya gelmesi halkın onlarla birleşmesi önemlidir. Böyle bir sahaya kavuşan şehri kutlamak lazım. Trabzon futbolla yatıp futbolla kalkan bir şehir ama böyle bir stadı yok. Umarım aynı sahaya biz de kavuşuruz.
-"SELÇUK'UN OYNAMA ŞANSI YÜZDE 50"-
Selçuk'un durumu kesinleşmesdi. Oynama şansı yüzde 50. Onun dışında sakat oyuncu yok, olumsuz bir durum da yok.
İki takım hak ederek buraya gelmiş durumda. Biri kaybettiği zaman aşağı indirmek doğru değil. O zaman isteyip de buraya gelemeyenler için ne demek lazım. Biz buraya gelmişken kazanmak istiyoruz.
-"GÜNDÜZ OYNAMAK ZORDUR"-
Gece maçı daha zevkli olur, daha kolay olur. Futbolcuların güçlerini göstermesi açısından da gece maçları daha önemlidir. Gündüz oynamak zordur. Isı farkı olduğu zaman daha da zor olur. Hafta içinde oynanması, seyahat olması ve ısı farkının olması şartları olumsuz etkiliyor. Ayrıca gece maçları hem seyirci hem televizyon için de iyi olur. Ama böyle bir tercih yapılmış saygı duyuyoruz.
-"GEÇMİŞİN HESABINI YAPMADIK"-
Gemişin hesabını yapmadık, geçmişten dersler çıkardık. Tüm kötü günleri konuşmamız lazım o zaman. Ama dersler çıkartıyoruz. Yarınki maçı düşünüyoruz. Fenerbahçe uzun yıllar kupayı almadı diye yine alamayacak diye birşey yok. Biz daha önce kaybettik diye her zaman kaybedeceğiz diye bir şey yok. Finale kaldıktan sonra önümüzde sadece kupa vardı. Ligde belki ilk üçe girebilirdik. Kupada finale gelmişken geri dönmeyelim istiyoruz. Kupayı alıp gitmek istiyoruz.
''Korkmuyorum''
Fenerbahçe'nin kaptanı Alex de Souza, Trabzonspor ile oynayacakları Türkiye Kupası finali hakkında, "Daha önce aldığımız skorlar, benim 3 final kaybetmem gibi konular bana korku vermiyor" dedi..

Şanlıurfa GAP Arena Stadı'nda Çarşamba günü saat 15.45'te oynanacak 48'inci Ziraat Türkiye Kupası finali öncesi Fenerbahçe ve Trabzonspor'un kaptanları ortak basın toplantısı düzenledi.
“Büyük bir maç bizleri bekliyor. Yer olarak belki de insanların alışık olmadığı bir yerde oynayacağız ama bu herkes için büyük bir şans ve fırsattır. Biz de elimizden gelen her şeyi bu finali şenlendirmek için yapacağız. İki takım futbolcuları olarak burada bizimle birlikte olan herkese burada olmanın mutluluğunu yaşatmak, onları ödüllendirmek için elimizden gelen her şeyi saha içerisinde yapacağız.”
Daha sonra toplantıda soru cevap kısmında geçildi..
İlk olarak maçın gündüz oynanacak olması hakkında görüşü istenen Alex bu konuda;
“İki takım da genelde saat 19.00-20.00 gibi maçlarını oynuyor. Ancak bu seviyede oynuyorsanız, oynayacağınız yerin şartlarına kendinizi alıştırmanız lazım. Birkaç hafta önce Kasımpaşa ile benzer bir havada oynamıştık. Finalde oynayacaksanız, hava şartları sizin için bir bahane olmamalı” yorumunda bulundu.
“Şanlıurfa hakkında bilgi edinip edinmedikleri” hakkındaki soruya ise Alex;
“Finalin burada olduğunu öğrenince Şanlırfa hakkında çeşitli bilgiler edindik. Ancak her şeyden önce daha önce de dediğim gibi, herkesin alışık olduğu yerler dışında, Trabzon ya da Fenerbahçe’nin de finalleri görmeye alışık olmadığı bir yerdeyiz. Bu final maçı buradaki insanlara bir hediyedir. Bizim için de burada olmak büyük bir şeref ve onur. Bu yaşadığımız mutluluğu umarım güzel bir finalle de insanlara yaşatacağız” yanıtını verdi.
Daha önce Fenerbahçe formasıyla 3 kez kupa final oynayıp kaybetmesinin kendisinde bir korku yaratıp yaratmadığı hakkındaki düşüncesi sorulan Alex, bu konu hakkında ise;
“Daha önce aldığımız skorlar, benim 3 final kaybetmem gibi konular bana korku vermiyor. Her maç ayrı bir hikaye barındırıyor. Bahsettiğiniz finallerin ilkinde G.Saray maçı hak etmişti. Sonraki Beşiktaş’la oynadığımız finalde ise takım olarak daha iyi olduğumuzu düşünüyorum, ama ufak detaylar sonucu belirledi. Geçen sene yine Beşiktaş’a karşı oyandık ve skoru hak eden taraf Beşiktaş’tı. Ama bunları kaybetmek bir sonraki finali kaybedeceğimiz, ya da bunun için korkacağım anlamına gelmiyor. Önümüze bakmak zorundayız. Amacımız Trabzonspor’un güçlü olduğu yanlarına önlem, alıp eksiklerinin üzerine gitmek ve Fenerbahçe olarak finali kazanmak” şeklinde konuştu.
Alex “27 yıl kazanmama ve ligdeki şampiyonluk stresiyle birlikte sahada nasıl bir Fenerbahçe olacak” sorusuna ise, Fenerbahçe’nin durumuna bakınca 2 maçımız kaldı, biri Ankaragücü deplasmanı diğeri Trabzonspor maçı. Ligdeki stresimizi düşünür halde değiliz. Son 27 yıldır kaldıramadığımız kupa var. Bu şanslığa da son vermek istiyoruz. İçinde bulunduğumuz durumu kenara bırakıp bu maça konsantre olacağız. Bu maçtan istediğimiz sonucu alıp sonra önümüzdeki işlere bakmak istiyoruz” yanıtını verdi.
“Önünüzde 3 maç ve 2 kupa hedefiniz var. Yarınki kupa finalindeki maç mı, Süper Lig finali diye görülecek Trabzonspor maçı mı daha zor geçecek;” sorusuna ise Alex şu yanıtı vererek sözlerini noktaladı;
“Biz şuanda sadece yarını düşünüyoruz. Bu nedenle en zor maçımız yarınki maç olacak. Sadece bu maça odaklandık. Yarını geçelim, sonra öteki maç hakkında da yorum yaparız”.
''Kahraman olarak döneceğiz''
Trabzonspor'un kaptanı Rigobert Song, Fenerbahçe ile oynayacakları Ziraat Türkiye Kupası hakkında, "Tüm takımın zihninden, kupayı kazanmaktan başka hiçbir düşünce geçmiyor" dedi.. Song örnek olarak, ateşten çıkarak bir kahramana dönüşen İbrahim peygamberi verdi..

Şanlıurfa GAP Arena Stadı'nda Çarşamba günü saat 15.45'te oynanacak 48'inci Ziraat Türkiye Kupası finali öncesi Trabzonspor ve Fenerbahçe'nin kaptanları ortak basın toplantısı düzenledi.
“Türk hükümeti ve federasyonuna, ayrıca maçın burada oynamasına emek veren Şanlurfa valisine teşekkür ediyorum. Tarihsel olarak çok önemli bir yer burası. Böyle bir yerde böyle bir finali oynamak, bizim için büyük bir onur ve zevk. Biz de etrafımızdaki herkese de zevk yaşatacak bir maç oynayacağımızı düşünüyoruz.”
“Şehrin tarihsel değerinden bahsettim. Sanırım herkes İbrahim Peygamberin Kıssa’nı biliyordur. Nasıl kahramanvari bir figür olduğunu biliyoruz. Biz de aynı, ateşten çıkarak bir kahramana dönüşen İbrahim peygamber gibi, final ateşinden çıkıp bir kahraman olarak kupayı almak istiyoruz. Tüm takımın zihninden, kupayı kazanmaktan başka hiçbir düşünce geçmiyor”.
Daha sonra toplantıda soru - cevap kısmına geçildi.
Maçın gündüz oynanacak olması hakkında görüşü istenen Song bu konuda;
“Gündüz maçı oynamanın çok başımızı ağrıtacak bir handikap olduğunu söyleyemeyiz.. Evet, genelde gece maçlar yapan iki takımız. Bu durum biraz sıkıntı yaratabilir. Ama buraya 1 gün öncesinden geldik ki bu koşullarda idman yapabilelim ve alışabilelim.. Böyle bir koşulda maç yapıyorsanız buna uyum sağlamalısınız. Bunlar tek maç üzerinden oynanan maçlar ve telafisi yok. Bir sorun olabilir belki ama çok da büyük bir sorun olacağını sanmıyorum” yorumunda bulundu.
“Şanlıurfa hakkında bilgi edinip edinmedikleri” hakkındaki soruya ise Song;
“Finalin burada olduğunu duyunca, şehirle ilgili bilgilendirildik. Fakat bu kadar büyük bir tarihe sahip şehir hakkında bu kadar kısa bir süre içinde büyük bir bilgi alamadık. Yine de nasıl bir şartta oynayacağımız hakkında bilgi edindik. Finali burada oynayacak olmak büyük bir zevk. Genelde İstanbul , İzmir gibi yerlerde finaller oynanıyor. Farklı bir iklimi tatmak çok iyi oldu. Bu nedenle emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” yanıtını verdi.
Song, “Tüm sezon için, bu kupayı kazanmak neyi, kaybetmek neyi ifade ediyor” sorusuna ise şu cevabı vererek sözlerini noktaladı;
“Geçmişte alınan sonuçlar ne olursa olsun bu finaller her futbolcu için farklı bir onurdur. Bir çok takımın olduğu turnuvada baş başa final oynamak kariyerde önemli bir yerdir. Trabzon için çok önemli bir karşılaşmaya çıkıyoruz. Tarihi kupalarla olan kulübün yeni bir kupa kazanması için sorumluluk bizde. Kaybetmeyi aklımızdan bile geçirmiyoruz. Çok parlak bir sezon geçirmediğimiz doğru. Ancak Avrupa Ligi’nde sağlam yer için bu maçı kazanmalıyız. Buraya, halkın görmesi için 7 kupa getirdik. 8. kupa ile de buradan dönmek istiyoruz. Koyduğumuz hedef buydu ve artık buna bir adım kaldı”.