* PES 2009'un çıkış tarihi açıklandı. Doğal olarak yennilikleri merak ediyoruz?
- Her yıl olduğu gibi bu sene de birçok yenilik için çalışıyoruz. Yeniliklerin sayısı önemli değil, bu en basitiyle değişiklikeri nasıl ekledğinize bağlı. Bir önemli değişikliğin, hiç biri farkedilmeyen yüzlerce küçük değişikliklerden daha önemli olduğunu düşünüyorum. Zamanımızın çoğunu büyük değişiklikler yapmak için harcadık.
* Yapay zeka ne durumda peki? Farkedilebilir yenilikler var mı?
- Oyuncuların topsuz hareketlenmelerini gözden kaçırmayacaksınız(fark edeceksiniz). Önceki PES serilerinde kullanıcılar, topsuz alan hareketlerini ver-kaçlar şeklinde kendileri başlatıyordu. PES 2009'da yapay zeka yardımcı destekleyici hareketleri kendisi başlatacak ve bu oyuna tammıyla yeni bir derinlik getirecek.
* Oyunla ilgili daha fazla ne söyleyebilirsiniz?
- Oyuncular boşluklara kaçacak ve ellerini kaldırarak top isteyecekler ki bu, bu sene yapay zekadan istediğimiz şeydir. Sonunda oyuna aktardık. Bilgisayar boşlukları dolduracak ve takım arkadaşlarınızın boşa kaçmasını sağlayacak.
* Yanıltma hamleleri ve hareketler oyuna eklenmiş olmalı. Bunlardan göze çarpanlar nelerdir?
- Geçmişte sağ analog PES kontrollerinin anahtarı idi. Ancak biz daha doğal hissettiren yanıltma hareketleri, driplingler ve kısa paslar oluşturmaya çalıştık.Bu yüzden bu kontrol işlemini d-pad'e (yön tuşları) aktardık. Bu manuel kısa pasın manevra olanağını kolaylaştıracak.Bir çok yeni hareket PES 2009'a eklendi, rakibinizi geçmenizi imkan verecek hareketler.
* Peki ya stadyumlar?
- Stadyumları geliştirmeyi hep düşünüyordum ve artık bu yıl bunu listeden silebiliriz(tik koyabiliriz). Daha fazla ayrıntıyı, daha katı bir mimariyi ve daha güçlü bir atmosferi hissedebileceksiniz.
* Online oyunu nasıl geliştirdiniz?
- Geçen yılın online oyananabilirliği hakkında kullanıcılarda çok fazla geri dönüş aldık ve bu yüzden online oyun için muazzam bir emek harcadım. Maximum 4 kişilik online oyunu daha kontrol edilebilir şekilde oynamanın keyfini çıkaracaksınız ve çok daha fazla oyananabilirliğin.
* Oynanabilirlik haricinde eğlenceli şeyler var mı?
- Çok fazla. Edit modu çok daha kapsamlı hale getirdik ki bahsedilmeyi hakediyor. Bu sefer sadece resimleri değil, ayrıca sevdğiniz şarkıları da next-gen versiyonlarda oyuna aktarabileceksiniz. İnsanların daha fazla eğleneceğinden eminim.
* Oyuna yeni birşey eklediniz mi.
- Tamamıyla yeni bir eğlence ekledik diyelim ona.
* Biraz daha açarmısınız?
- 2007 yazında Wining Eleven J-League versiyonunda Fantasista mod diye birşey duyurmuştuk. Bu mod çok popüler bi hale geldi ve bu sene "Become a Legend" haline getirerek genişlettik. Klasik PES versiyonlarında tüm oyuncuları kontrol edebiliyorduk ama "Become a Legend" modunda yalnız bir oyuncuyu kontrol edbileceğiz. Bu mod sahada neredeyse gerçek bir oyuncu gibi oynama bakış açısını hissettiriyor.
* Peki bu mod online oyanabilecek mi?
- Legends modunda evet. Kariyerinize genç bir oyuncu olarak başlayıp maç yaptıkça gelişebilecek ve daha sonra legends modunda online olarak diğer oyuncularla birlikte oynayabileceksiniz.
* Yani bir birim olarak çalışmak zorundasınız?
- Bütün oyuncuları kontrol edemeyeceksiniz yani bir takım olarak oynamak ve kazanmak için diğer online oyunculara veya bilgisayara güvenmek zorundasınız.
* Next-gen versiyonlar hakkında yeterince konuştuk. Peki bu yeni sitil pes,diğer formatlar için de geliştirildi mi?
- PES 2009 PS2, PSP ve Wii versiyonlarını da içeriyor. Kullanıcılara bütün formatlarda yenilikler sunabilmek için çok çalışıyoruz.
* PES 2009'un amacı nedir? Yapmın başlığı nerede?
- PES bir futbol oyunudur. Fakat biz oyunun gerçek futbolla eşit düzeyde yaşanabilmesini istiyoruz. Bu her zamanki amacımız oldu.
* Piyasada birçok futbol oyunu var fakat çoğu kullanıcı oyunlarının PES olduğunu söylüyor.
- Hayranlarımızın olması mükkemmel birşey çünkü bizlere çok değerli geri dönüşler veriyorlar. Muhtemelen PES oyuncular cesaretlendiriyor çünkü 10 dakikalık bir maç sonrasında oyuncular gerçek bir maç yapmış gibi hissediyorlar. Bu sene eklediğimiz momentum değişimi ve şut seçeneklerindeki artış gibi futbolun bütün özelliklerini oyuna aktarabilmek için çok yakın ilgi gösteriyoruz. Bütün bu noktalar gerçekçi oynanabilirliğin PES' has eşsiz bir şey olduğunu gösteriyor.
* Oyuncular oyunun temposunun iyi olup olmadığı merak ediyor.
- Evet, tempo ve momentum, bu sene oluşturmak istediğimiz şey bu.
* Herhangi gizli bir formül var mı?
- Zaman ve ilgi. PES serisini 10 yıldan fazla bir süredir çıkarmaktayız. Sonunda mesafeyi görebilecek kadar yaklaşabildiğimizi düşünüyorum.
* Ropörtajın sonunda PES oyuncularını bir mesajınız var mı?
- En yüksek düzeydeki profesyonellerden ateşli taraftarlara ve sokakta top oynayan çocuklara dek, değişik arka planlara sahip oyuncular tarafından oyunumuzun sevilmesi bizim için bir onurdur. Onların bizim yapımlarımızla birey olmaları benim yolumda devam etmemi sağlıyor.