Bilgisayar Mühendisliği, bilgisayar ve ilgili cihazların tasarımı, üretimi, işletimi ve bakımı ile ilgili mühendislik dalıdır. Bilgisayar günümüzde, günlük yaşantının hemen her tarafına girmiş bulunmaktadır. Üretimden öğretime, yazı yazmaktan çizim yapmaya, bankalardan fabrikalara, çamaşır makinalarından telefon santrallarına kadar her alanda kullanılmaktadır. Bu olgu bilgisayar devrimi olarak adlandırılmaktadır. Örneğin, bilgisayar grafiği, uydulardan alınan fotoğrafların işlenmesinden beyin tomografrafisi resimlerinin analizine, mimari çizim, mühendislik tasarımı ve iş grafiklerinin üretilmesine kadar bir çok alanda; robotlar, otomobil fabrikalarında kaynak ve boya gibi insanların yapamayacağı veya yapmaları zararlı olan işlerin yapımında; bilgisayarlara dayalı kontrol sistemleri, taşımacılıkta hızlı ulaşım sistemlerinin denetiminden uçakların uçuş kontrolüne, otomobillerin yakıt tüketimi ve hız kontrolüne kadar bir çok alanda kullanılmaktadır. Bu uygulamalarda bilgisayar karşımıza yanlızca bilgisayar olarak değil telefon santrali, bankamatik makinesi, süpermarket kasiyeri gibi birçok değişik, şekillerde çıkmaktadır.
Bu ürünlerin bilgisayar ile ilişkisi bilgisayarın kalbi diyebileceğimiz ve mikroişlemci veya mikrokontrolör olarak adlandırılan bileşenden ileri geldiği için bu ürünler mikroişlemci temelli ürünler olarakta adlandırılmaktadır. Bilgisayar devrimi hala devam etmekte olduğundan, bitmemiş devrim olarakta adlandırılmaktadır. Bu devrimin en önemli belirteci olarakta müthiş eleman açığı gösterilmektedir. Bu açığın kolay kolay kapanmayacağı kabul edilmektedir.
Bilgisayarın ana bileşenleri bilgisayar donanımı ve bilgisayar yazılımıdır. Donanım, bilgisayarın elektronik, mekanik ve elektromekanik bileşenleridir. Yazılım ise bilgisayarın herhangi bir işi nasıl yapacağını belirten komutlar bütünüdür. Yazılım, sistem yazılımı ve uygulama yazılımı olarak ikiye ayrılır.
Sistem yazılımı, dışarıdan bilgi okuma ve yazma, programa dilindeki bir programın makine diline çevrilmesi gibi bilgisayarın kendi ana fonksiyonlarını yerine getirmesi ile ilgili yazılımdır.
Uygulama yazılımı ise, muhasebe yazılımı, çizim yazılımı gibi, bilgisayarın belli bir uygulama alanında kullanılabilmesi için gerekli olan programlardır.
Bilgisayar tasarımı ve üretiminden, bilgisayar donanımı ile sistem yazılımının tasarımı ve üretimi anlaşılır. Uygulama yazılımı ise genellikle ayrı düşünülür ve yazılım üreticisinin işi olarak görülür. Gerek donanım ve sistem yazılımı, gerekse uygulama yazılımının tasarımında, üretiminde, kullanımında ve bakımında, bilgisayar mühendisi tasarımcı, yazılım mühendisi, veritabanı yöneticisi, sistem analisti, test mühendisi gibi ünvanlarla çalışabilir.
Bilgisayar Mühendislerinin Maaşı Ne kadardır?
Öncelikle söylemeliyim ki öğrenciliğiniz sırasında çalışan yeni mezunlar genelde bu sorunun cevabını bilirler. Bu yüzden öğrenci olan bilgisayar mühendisi adayları ücret konusunu düşünmeden işa arayışına girmelidirler. Yani sadece yol parası ve yemek parasına işe girmeye çalışın. Böylece işe girdiğiniz yerdeki kişilerle arkadaş olduğunuzda ücretlerin neler oldugunu yavaş yavaş öğrenirsiniz. Öğrenciyken çalışmanın birçok avantajından sadece birisidir bu söylediğim. Hatta yemek ve yol parasına iş bulamıyorsanız tamamen ücretsiz iş bulmaya çalışın. Ama çok dikkatli olun yani ücretsiz çalışıyorsunuz diye işe savsaklamayın. Ücretsiz çalışsanız bile normal çalışan bir bilgisayar mühendisinden daha çok çalışmaya gayret edin. İş yerinden son çıkan siz olun. Cumartesileri full gün işe gitmeye çalışın. Pazar günleri de evinizde yada okul yurdunda bilgisayar çalışın. Ayrıca işyerlerinde başka bilgisayar mühendisleri varsa onlarla kaynaşın çok şey öğrenirsiniz. Ayrıca Bilgisayar piyasası çok küçük olduğundan bugun yanında staj yaptığınız birisiyle yarın başka bir işte beraber çalışabilirsiniz. Ayrıca ilerde profesyonel hayatta 20 yıl yüksek maaş almak için öğrenciyken 2 yıl ücretsiz çalışmak hiç de mantıksız değildir. Bu arada iyi bir cv hazırmaya gayret edin.
Herneyse geleleim asıl meselemize. Konumuzu iki aşamalı düşünelim.
1. Yeni Mezun Bilgisayar Mühendisi Kaç para istemelidir?
2. Tecrübeli bilgisayar mühendisi kaç para istemelidir?
Yeni Mezun Bilgisayar Mühendislerinin Maaşları
Yeni mezun bilgisayar mühendisi hiçbirşey bilmese bile minimum 1000$ maaş almalıdır. Ancak bu ücreti artırmak sizin elinizdedir. Eğer iyi derecede java yada oracle biliyorsanız bu maaşı minimum 1400$ istemelisiniz. Eğer bu rakamların altında ücret isterseniz sizi kesinlikle işe almazlar. Yani düşük fiyat istemek işi garanti yapmaz tersine işi kaybbetmenize yol açar. Ancak çok fazla da istemeyin. Yeni mezunsanız ne kadar iyi olursanız olun kesinlikle max 2000$ isteyin. işe girin 1-2 yıl çaqlışın sonra istediğiniz rakamı isteyin. Eğer C# bilen bilgisayar mühendisi iseniz 1250$ başlangıç maaşı isteyebilirsiniz. Delphi ile çalışacaksanız da 1250 dolar isteyebilirsiniz. asp.net ile çalışıyorsanız 1200 dolardan yukarıya doğru yeteneklerinize göre ücret talep edin.
Eğer embedded işlerle uğraşacak yeni bir bilgisayar mühendisliği mezunu iseniz 1300 dolar isteyin. Özellikle C++ ile program yazacaksanız 1500 dolar minumum ucret isteyebilirsiniz.
Eğer network-sistem yönetimi gibi bir işe başvuran bir bilgisayar mühendisi iseniz 1000$ isteyin. daha fazla istemeyin. Network-Sistem yönetimi konusunda çok eleman var ve maaşlar bu alanda biraz düşük. işi garantilemek istiyorsanız 1000$ teklif edin. Ancak yazılım yapabilen bir sistem yöneticisi olacaksanız 1500$ isteyebilirsiniz. Yani Software+SistemYönetimi minimum 1500 dolar eder. 2500 dolarak kadar isteyebilirsiniz.
Aynı şekilde hem database yönetiminden anlıyorsanız hem yazılım yapıyorsanız min. isteyeceğiniz para artar. Normalde yeni mezunlara database adminliği zor yaptırırlar ancak eğer böyle bir sorumluluğun altına giriyorsanız ve ayrıca program yazacaksanız bunun bir bedeli var. Minimum 1750$ 'dır bu bedel.
Yeni mezunsanız bu söylediklerime göre kendiniz ve kariyer hedefleriniz doğrultusunda ücret sitemeyi unutmayın. Yani hangi bilgisayar mühendisliğini bitirseniz bitirirn 1000$'dan aşağıda çalışmayın.
Tecrübeli Bilgisayar Mühendislerinin Maaşları
Tecrübeli bilgisayar mühendilerinin maaşları çalıştığı alanlara ve yıl sayısına göre çok büyük farklılık göstermektedir.
Oracle 'da 3 yıllık database adminliği tecrübeniz varsa minimum 3000$ alabilirsiniz.. Önemli olan database adminliği konudundaki tecrübenizdir. Eğer 5 yıllık bir oracle tecrübeniz varsa 4500$ rahatlıkla alabilirsiniz. Bu tecrübe olarak söylediğim şeyler gerçekten de oracle ile ugraştığınız yılları ifade etmektedir. yani 10 yıl önce mezun olduysanız 10 yıllık oracle tecrübesinden bahsetmek yanlış olur. Gercekten de oracle db admin tecrübe yılı önemlidir. Ayrıca Oracle konusundaki tecrübeniz demek sadece bakım yapmak yedek almak upgrade etmek demek degildir. Zaten bu yüzden türkiyede Oracle konusundaki uzman sayısı bir hayli azdır ve onlar da iyi paralar kazanmaktadırlar..
Java konusunda 3 yıllık bir tecrübeye sahipseniz 2500$ alabilirsiniz. 3 yıllık java tecrübesi içerisinde yaptığınız çalışan projeler çok önemlidir. Eğer 5 yıllık bir java tecrübesine sahipseniz 3500 dolar rahatlıkla alabilirsiniz. Hatta yaptığız projeler güzelse, çatır çutur kod yazabiliyorsanız bir sonraki işinize geçerken 4500$ isteyebilirsiniz.
Asp.net, C Sharp, VB, Delphi, Power Builder konusunda 3 yıllık tecrübeniz varsa 2000 dolar kesinlikle alıyor olmanız gerekir. 5 yıllık bir tecrübeye sahipseniz en az 3000 dolar civarında paralar alabilirsiniz.
Network - Sistem mühendisliği yapanlar genelde iş tecrübeleri fazla bile olsa 2600 dolar maaşı geçemezler. Bu tip bilgisayar mühendislerine tavsiyem bir an önce müdür, direktör yardımcısı vs. olmaya çalışsınlar.
Şunu da belirtmeliyim ki söyledğim rakamlar genelde meseleğinde aktif alışan kişiler içindir. Yani müdür olduysanız kod yazmıyorsanız yada admin görevi yapmıyorsanız yukarıdaki fiyatlar geçersiz olru. Müdür, direktör vs. olduğunuzda başka kriterler devreye girecektir. Çalıştığınız firmanın büyüklüğüne göre Direktör olduğunuzda aylık 20.000$ maaş bile alabilirsiniz. Ayrıca 10 yıllık tecrübelere sahipseniz genellikle şirketler size çok yüksek maaşlar yerine hisse yada kar payı önermeye başlayacaklardır. Yada siz kendi işinizi kurmayı düşünmeye başlayacaksınız.
Ayrıca tecrübeli mühendislerin maaşlarını etkileyen şeylerden en önemsi birkaç alanda iyi olmaktan geçiyor. Yani sadece oracle uzmanı olunca iyi para kazanabilirsiniz. ancak hem java hem oracle manage edebilriseniz kazanacağınız paralar yükselecektir. Aynı şekilde hem database admin konusunda çok iyi hem network hem güvenlik hem de yazılım konusunda çok iyi olursanız (!) en iyi parayı siz alabilirsiniz. ama tümünde çok iyi olan kimseyi görmedim şimdilik. genelde gördüklerim 2 alanda çok iyi oluyorlar...
Son söz olarak belirmeliyim ki Türkiye yazılım konusunda sanıldığının çok ilerinde. Çok iyi bilgisayar mühendislerine sahibiz. Bilgisayar mühendislerinin en büyük sorunları rehavet ve motivasyon.
Genelde iyi paralar kazanmaya başlayan bilgisayar mühendisleri rutin bir hayata giriyorlar ve kendislerini geliştirmeyi bırakıyorlar. akşam 6 olunca işten çıkıp evlerine gidiyorlar ve bilgisayar oyunlarına çok takılıyorlar. Bilgisayar mühendisinin çalışma özgürlüğü mutlaka olmalı. Gözü saatte olmamalı. Ancak işe de her gün saat 11'de gelmemeli. Bir oto kontrol olmalı. Ayrıca bir işe giren kişi dışarıda neler oluyor, diğer bilgisayar mühendisleri neler biliyor, neler yapıyor pek takip edemiyor. Ayrıca şirkette herkes bowling, gokart, vs.. aktiviteler yapınca süper kalitede bilgisayar mühendsilerimiz de kendilerini bu tür gezme tozmaya çok kaptırıyorlar. Motivasyonları düşüyor ve üretkenlik yerlerde geziyor. Motivasyonu düşüren etkenlerden en önemlisi de bilgisayar mühendislerinin başındaki müdürlerdir. Genellikle yazılımdan anlamayan kişiler iyi bilgisayar mühendislerinin motivasyonunu düşürüyorlar ve verimli çalışmamamları için ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar. İyi bir müdür iyi bir bilgisayar mühendisinin verimini 5 katına çıkarabilir.
Son söz olarak şu söylemeliyim. iyi bilgisayar mühendisi her zaman iyi paralar alır.
alıntı
Bende bilgisayar mühendisliği okumak istiyorum bakalım artık 1 yılımız kaldı :)