Öğrenci olunca malum 200-300 ytl lik kartları bırak 160-170 bile aşırı gelir.benimde fx5200'üm vardı.Pazar günü internetten Ati Radeon x1650pro 256mb GDDR3 Agp8x ekran kartı aldım.Pesi lowda oynamak kötü bişey biliyorum.Ben 5200 ile biraz uğraşarak mediumda oynanabilir hale getirmiştim.Şuan ise high 1440x900 şekilde oynuyorum.ve inanılmaz farklar var.bambaşka bi oyun açmış gibisiniz.Herkesin dikkatinden kaçtı belki ama formation ekranında edit-edit position'a girdiğinzde oyuncuyu sürüklerken low'a göre çok daha az kademelerle oynama yapılabiliyo.gereksiz belki ama bu derece fark varmış.
Öncelikle kartınızın pci-express değilde eski anakartlardan agp olduğunu düşünelim.piyasda agp kart bulmak her geçen gün daha zorlaşıyor.E öğrenci olunca biriktir biriktir 100 falan yapar.Ben elimdeki kartı internetten buldum çünkü çoğu mağazada yok.ve 80ytl'ye aldım.(0 kart.)belki şanstır ama anlıcaksınız forumdaki diğer high oynayanların sistemine bakınca farkı.
Intel p4 2.2ghz işlemci,
512mb ddr 400mhz ram
80gb hard-disk
256mb x1650pro
sanırım gördünüz.high oynayan arkadaşlara baktığımda hep geforce 6-8 serisinden bahsetmişler,ati 2600lerden bahsetmişler.Çift çekirdeğe sahipler.ramleri 1gb en az.ve 55-60 fpsyi bulamamaktan yakınmışlar.Ben ölçtüğümde 45-50fps arası gidip geliyor.Ki bu gözünüze az gelmesin akıcı bir oyun sağlar bu değer.Ayrıca 220V lık bir psu da hayli hayli işimi gördü.Ekran kartımın sıcaklığı normal değerde.Kartın özelliklerini buraya yazıyım bi anlamda karşılaştırmada yardımcı olur.
ATI RADEON X1650PRO
256MB GDDR3
AGP8X
TVOut/DVI
HDTV READY!
WINDOWS VISTA READY!
Genel Özellikleri
Bellek : 256MB
Açıklama : HDTV uyumlu
Grafik Chipset : ATI RADEON X1650PRO
Bellek Desteği : DDR3
Bellek Hızı : 800MHz
Bellek Arabirim : 128 Bit
Çekirdek Hızı : 600MHz
Ramdac : 400MHz
Shader Model : 3.0(pes08 için high da olmazsa olmazdır)
Piksel Shader : 12
Vertex Shader : 5

ÖNEMLİ NOT:Kartın bu performansı kesinlikle GDDR3 olmasından kaynaklanıyor.Araştırırken GDDR3 tercih sebebiniz olsun.anakartınız ddr ram destekliyor diye kaldırmıcak diye bişey yok.Bu farklı bişey.
Bunlarda oyundan aldığım görüntüler...(resim formatını bmp olarak kaydedilmişti ben jpeg yaptım boyutu küçülmesi için.Renkler normalde daha canlı ve parlaklık çok daha iyi)

Son olarak...
Araştırdığınız kartlarda ve fiyatlarda yardımcı olabilirim piyasa açısından.ve işin en çok garibime giden yanı oyunu medium oynayamamam :) mediumda kasmalar ve takılmalar oluyo.ama high'da hiç sorunum yok