Doğa Derneği tarafından yürütülen 'Hedef Sıfır Yok Oluş' kampanyası kapsamında Şanlıurfa'da Türkiye'de ilk defa 'Çöl Varanı' olarak adlandırılan dev kertenkele görüntülendi.
Çöl ve yarı çöl alanlarında yayılan ve boyu yaklaşık 1 metre olan dev kertenkelenin neslinin tükenmek üzere olduğu kaydedildi.
Doğa Derneği'nin Şanlıurfa'da yürüttüğü koruma çalışmaları kapsamında bir kertenkeleye göre iri olmasından dolayı 'Dev kertenkele' olarak da adlandırılan 'Çöl Varanı'nın Türkiye'deki son örneklerinden biri görüntülendi.
Doğa Derneği'nin projesi kapsamında yapılan arazi çalışmalarında tespit edilen kertenkelenin boyunun ortalama 1 metre olduğu ve nadir görülen bu canlının büyüklüğünün 1.5 metreye kadar ulaşabildiğini de kaydedildi.
Şanlıurfa'daki kurak alanlarda yaşayan kertenkelenin tarım alanlarının genişlemesi nedeniyle nesli tehlike altında olduğu ifade edildi.
Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken, dev kertenkeleyi korumak için 'Sıfır Yok Oluş' projesi kapsamında okullarda doğadaki önemi anlatan oyunlar oynandığını ve köylülerle sohbet edildiğini belirterek, "Bölgede son iki yıldır kertenkeleye yönelik arazi çalışmaları yaptık.
Çöl Varanı olarak da bilinen dev kertenkele gibi çok nadir canlıların doğal alanlarında görüntülenmesi, doğanın yalnızca mavi ve yeşilden oluşmadığını Türkiye'ye hatırlatmak için son derece önemli gelişmeler.
Ceylan, telli turna, yaban koyunu ve buğday gibi kültürümüzde önemli yer oluşturan canlı türlerinin tümü bozkır canlıları. Doğa Derneği, tehlike altındaki bozkır yaşamını tanıtmaya ve korumaya devam edecek" dedi.