Fenerbahçe ile yolları ayrılan Zico, Türkiye'de son kez Fenerbahçe'nin taraftar sitesine konuştu. İşte Zico'nun röportajı;
Fenerbahçemize 100. yılımızın arifesinde transfer edildiği zaman kendisini bir çok kişi kuşkuyla karşıladı. Futbolun ilahlarından biri olarak dünyaca tanınmasına rağmen teknik direktör kariyerinin çok başında olması, beklentilerin çok yüksek olduğu 100. yılımızın ağırlığını kaldıramayacağı ortak bir düşünce gibiydi.
Zico futbolcularına olan babacanca tavırları, bir dünye yıldızı olmasına rağmen büyük mütevaziligiyle zaman geçtikçe taraftarımızın gönlünde taht kurdu. Takımı 100. yılında şampiyon yapma onurunu yaşadıktan sonra geçtiğimiz sezon da Şampiyonlar Ligi`nde çeyrek final oynattı. Hiç birimizin bitmesini istemediği bu Avrupa rüyasını onunla gördük.
Ancak şu anda Zico artık bizim hocamız değil. Yönetimimiz kendisiyle anlaşmamayı tercih etti. Hocamızın eşyalarını toplamak için İstanbul`a geldiğini duyunca, kendisine camiamıza 2 yıl boyunca verdiği emek, yaşattığı başarılar için Büyük Fenerbahçe taraftarı adına teşekkür etmek istedik. Sağolsun kendisi büyük zaman darlığı ve kulübün hiç bir yardımını görmeksizin işlerinin hepsini kendisinin halletmek zorunda kalmasının getirdiği yoğunluk arasında bize vakit ayırdı. Böylece iki kişi Zico`ya veda edebilme ona saygı ve sevgilerimizi gösterme imkanına eriştik. Kendisine bir kez daha bize yaşattığı her şey için teşekkür ediyoruz. Bütün başarılar ve güzellikler seninle olsun, güzel insan...
Site: Sayın Zico, Fenerbahçe`ye gelişinizde taraftarımızda olan kuşkuları nasıl giderdiniz? O atmosferden, bu gün yaşadığınız taraftar desteği ve sevgisine nasıl ulaştınız?
Zico: Ben ilk geldiğim zaman bana sevgi yine vardı. Fakat bu sevgi daha fazle benim Zico olmamdan dolayıydı. Büyük futbolcu olmam, belli bir geçmişimin olmasından dolayı insanlar sevgi gösteriyordu. Fakat benim amacım Zico olarak değil de Fenerbahçe`nin teknik direktörü olarak, başarılı bir teknik direktör olarak insanların bana ilgi ve sevgi göstermesiydi. Bu benim için çok önemliydi ve sonuç olarak baktığımızda da bunu az da olsa başarabildim diye düşünüyorum. Zaten sokağa çıktığımda da insanların bana olan sevgisinden, ilgisinden benim bu isteğime onların karşılık verdiğini kesinlikle söyleyebilirim.
Başardığım şeyler sonucunda da baktığımızda kendimi daha huzurlu hissediyorum. Çünkü geçen iki sene içinde Fenerbahçe ile olan birlikteliğimizde mutlu olduğumuz anlar, mutsuz olduğumuz anlardan daha fazlaydı. Bu yüzden bu benim için ayrı bir mutluluk. Ben de bunun mutluluğunu yaşıyorum. Kaldığım süre içinde elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım. İnsanlar belki beni başta acemi olarak gördüler. Fakat daha sonra insanların o büyüyen saygısını hissettim.
Sizlerin taraftarın sesi olduğunuzu bildiğim için şunu söyleyebilirim ki; takım sahada oynarken her zaman için taraftarın desteğine ihtiyacı olacaktır. Benim burada kaldığım süre içinde gördüğüm bir şey o da şu, taraftar takımıyla olduğu zaman, onunla birlikte oynadığı zaman takımın galibiyet ihtimali çok daha fazla artıyor. Anlık tepkiler ileride çok ceza çekmemize neden olabiliyor. Bu da hedeflerinizden şaşmanıza yol açabiliyor. O yüzden anlık olumsuzluk tepkiler ve sonucunda gelebilecek cezalar, cezalar gelmese bile maçın sonucunu etkileyebilir. Bu da taraftarın sorumluluğunun ne olduğunu bize gösteriyor açıkçası. O yüzden taraftar maç boyunca takımına destek verirse, takımın yanında olduğunu hissettirirse o zaman galibiyet ihtimali her zaman daha fazla oluyor.
Gelinen noktada herkesin payı var diye düşünüyorum. Çünkü kulüp, Fenerbahçe ismi herşeyden üstündür. Yeni gelecek hocaya da yeni gelecek insanlara da desteğin en fazlası verilmelidir. Gereksiz karşılaştırmalardan kaçınılmalıdır. Bu kulüp için çalışan herkese saygı gösterilmelidir. Bütün bunlar yapılıp destek de verildiği zaman zaten kulübün ismi ortaya çıkar. Dediğim gibi Fenerbahçe ismi herkesin üzerindedir, benim de üzerimdedir. Önemli olan kulübün başarısıdır. O yüzden elden gelen bütün destek yeni gelecek hocaya da bütün profesyonellere de verilmelidir.
Site: Hem siz, hem yönetimimiz anlaşmak istediğinizi açıklamanıza rağmen nasıl oldu da anlaşamadınız?
Zico: Benimle devam edilmek istendiği zaman ben tek başıma değilim. Bu bir ekip işi ve ben bu ekiple çalışıyorum. Devam etmek istenmesi sadece benimle devam edilmesi anlamına gelmez. Benim yardımcılarım da var. Fizik kondüsyonerim var, yardımcılarım var, diğer ekibim de var. Bu insanlar da benim için önemlidir. Bizim finansal anlamda herhangi bir sıkıntımız olmadı. Bu konuyu kısa bir sürede hallettik. Bizim sıkıntımız daha fazla teknik ekiple ilgili ufak tefek anlaşmazlıklar olması oldu. Görüşmeler, bu anlaşmazlıklar sonucunda, çalışmanın bir ekip çalışması olduğunu göz önüne alarak olumsuz olunca anlaşma sağlanamadı. Ekip her zaman önemlidir. Ben anlaşabilirdim fakat ekip çalışması olduğu için, benim ekibimdeki bazı kişiler hakkında da sıkıntı çıktığı için anlaşma sağlanamadı.
Site: Yarın İstanbul`dan ayrılıyorsunuz. Burda geçirdiğiniz iki sene sonunda gelecekte Türkiye`yi, İstanbul`u, Fenerbahçe`yi nasıl anacaksınız?
Zico: Ben bu ülkede, bu şehirde ve Fenerbahçe`de çok iyi bir şekilde ağırlandım. Bu yüzden güzel şeyleri benimle birlikte götüreceğim. Burda çalıştığım ve yaşadığım iki sene bende çok güzel anılar bırakıyor. Gittiğim ve burda olmadığım zamanlarda da bu güzel anıların özlemini yaşayacağım. Bu güzel taraftarın sevgisini hiç bir zaman unutmayacağım. Burada yaşadıklarım benimle hayat boyu kalacak tecrübelerden bir tanesi olacak. Gittiğim zaman yanımda burayla ilgili çok güzel şeyler götüreceğim.
Mesela ben buraya eşyalarımı toparlamak için geldim. Buraya geldiğimde benimle birlikte kimse olmadı. Kimse eşyalarımı toparlamam da, buradaki düzenimi ülkeme taşımamda bana yardımcı olmadı. Kulüpten hiç kimse yoktu. Mesela evimin anahtarını kime bırakacağımı bile bilmiyorum. Düşünün yani..
Fakat durum böyle olmasına rağmen ben hiç bir şekilde burada yaşadığım güzel anıları, taraftarın bana olan sevgisini, kulübün büyüklüğünü göz ardı edemem. Fenerbahçe`ye ve bu ülkeye olan sevgimi hiç bir zaman değiştirmez. Sadece içimde bir burukluk olarak kalır.
Site: Fenerbahçe`de teknik direktörlüğe devam etseydiniz, hangi bölgelere takviye isterdiniz?
Zico: Appiah`la Tümer`in yerine oyuncu almamız gerekirdi. Onun haricinde çok iyi bir santrafor almamız gerekirdi. Kezman`ın durumuna göre, gidip gitmeyeceğini şu anda bilmiyorum, bir oyuncu almamız gerekirdi. Önder bildiğimiz kadarıyla takımdan ayrıldı. Önder hem stoper ve hem sağ bek görevi gördüğü için, ki şu anda sağ bek olarak sadece Gökhan var, bir sağ bek ve bir de stoper takviyesi yapabilirdik. Deniz`in durumu da belli değil, çok büyük bir sakatlıktan çıktı, uzun zamandır da oynamıyor. Onun durumuna göre de bir takviye yapabilirdik. Yani ben kalsaydım 4-5 belki de daha fazla takviye yapılması gerekebilirdi.
Bir de özellikle Maldonado konusuna değinmek istiyorum. Maldonado çok yetenekli bir oyuncu. Onu ben yakından tanıdığım ve geçmişini de takip ettiğim için eğer ona gerekli sabır gösterilirse, destek de verilirse o seneye özellikle Fenerbahçe`nin en önemli futbolcularından biri olabilir. Onun hem insan olarak kalitesine hem de mevkisinde futbolcu olarak kalitesine ben oldukça güveniyorum. Zaten öyle olmasaydı Brezilya gibi bir ülkede 3-4 sene oynadığı mevkinin en iyi futbolcusu seçilmezdi.
Site: Gelecek planlarınızda ne var? Bir kulüple anlaştınız mı?
Zico: Brezilya`ya gideceğim. Bir süre evimde vakit geçireceğim. Şu anda herhangi bir kulüple anlaşmışlığım yok. Herhangi bir kulüple anlaşmaya yakın da değilim. Şu andaki görünen işim Brezilya`da torunuma bakmak olacak.
Site: Sizden sonra Fenerbahçe için neler öngörüyorsunuz?
Zico: Fenerbahçe`nin geleceğine baktığımızda çok büyük bir kapasitesi ve potansiyeli olan bir ekip olduğu için camia olarak da taraftar olarak da başarılar bekliyor. Bunu yapabileceğini özellikle bu sene gösterdi. Doğru zamanlarda, doğru yerlerde, doğru şeyler yapıldığı zaman Fenerbahçeyi her zaman için hakettiği gibi başarılar bekliyor olacaktır. Fenerbahçe`nin de bunları yapabilecek gücü vardır. Sadece çalışmak ve doğru kararlar vermek gerekir.
Site: Sizden sonra takımın başına büyük ihtimalle İspanyol Luis Aragones gelecek. Kendisiyle ilgili ne demek istersiniz?
Zico: Aragones`i tanıyorum tabi ki. Şu anda zaten İspanya Milli Takımı ile de kendisini takip ediyoruz. Büyük isimlerden bir tanesi. Geldiği zaman da umarım ki Fenerbahçe`de başarılı olur.
Site: Size ziyaretimizin temel nedenlerinden biri taraftarlar arasında yaptığımız oylamada "Yılın Teknik Direktörü". Ödülleri her sezon başında stadımızda yapılan bir törenle dağıtıyoruz. Sizi şimdiden bu ödül törenine davet ediyoruz.
Zico: O zaman ki şartlar uygun olursa seve seve gelirim